Vaření polévek nízkosacharidově je naprosto jednoduché, ať už jde o polévky vodové, či krémové.
Pokud jsi zvyklá na polévky zahuštěné jíškou, nemusíš se jich vzdávat, lepší však je použít mouku celozrnnou, má nižší glykemický index než bílá. Použít můžeš i mouky luštěninové, prodává se jich spousta (cizrnová – nejméně chuťově výrazná -, čočková, hrachová, fazolová). Nezapomeň si pak ubrat přílohy u druhého chodu.
Gulášovou polévku jde zahustit například červenou čočkou, kterou můžeš nechat úplně rozvařit nebo přidat namletou jako mouku. Samozřejmě uber brambory.
Čím nahradit brambory v tradičních polévkách?
Nemusíš je vynechávat úplně, stačí částečně nahradit za zeleninu s nižším obsahem sacharidů:
Krémové polévky zahusti zeleninou, která se do nich hodí, např. žampionovou strouhanou cuketou. Do rajské polévky se dá krásně propašovat mrkev i dýně, které polévku zároveň osladí.
Když si chceš dát polévku místo hlavního jídla, nezapomeň na to, aby měla dostatečné množství bílkoviny, tu můžeš dodat formou masa, vajec, luštěnin nebo také sýru.
1. Přílohy sacharidové s nízkým glykemickým indexem:
2. Lowcarb, nesacharidové přílohy:
Když ti přijde na oběd či večeři návštěva a budeš péct kačenu s bramborovým knedlíkem a zelí a budeš řešit , že „jsi lowcarb“… Neřeš, jednou za čas se svět nezblázní, když si ten bramborový knedlík dáš také, samozřejmě jich nesněz 10, ale méně :-). Kačena je úplně bez cukru a do zelí se nemusí přidávat ani cukr ani mouka… O tom si povíme za chvíli… Důležité je, aby ses vymýšlením toho „správného“ jídla netrápila, ale naopak si jídlo užívala bez jakýchkoliv výčitek.
Dalším oblíbeným českým jídlem, které se dá krásně modifikovat je bramborový salát.
Jakékoliv maso je bez sacharidů (dobře, ne úplně, obsahuje trochu glykogenu, což je živočišný cukr, ale tím se nemusíme zaobírat :-)). Čili nebudeme určitě řešit žádné plátky, stejky, pečínky a tak podobně. Probereme spíše specifickou úpravu a bezmasé bílkoviny.
Mletá masa (karbanátky, sekané, koule a jiné):
Do mletého masa opravdu není potřeba přidávat mouku, rozmočené rohlíky ani strouhanku. Sekaná, karbanátky, masové koule i holanďáky budou držet tvar a budou výborné i bez těchto ingrediencí.
Přidat do mletého masa můžeš vajíčko, šlehačku a pokud by ti už hodně „cukalo“ rukama, můžeš přidat trošku čočkové mouky (hodně nasaje při pečení, takže fakt trošku, ať maso není tuhé), tu si jako vždy „připočítej“ mezi sacharidy a uber přílohu. Já ráda do sekaných přidávám různé druhy sezónní zeleniny (mrkev, celer, cuketu, dýni, špenát, mangold,…).
Jak připravit jakýkoliv řízek?
My Češi jsme omáčkoví. Většinou se jedná o omáčky plné mouky, jíšky, kořeněné octem, doslazené cukrem,…
Jak tedy připravovat omáčky nízkosacharidově?
Příklady zahuštění (téměř do všech omáček se dá použít k zahuštění nějaká zelenina):
Strava by měla být pestrá a rozmanitá.
Zaměř se na to, aby se v celodenním jídelníčku nacházeli zástupci z následujících skupin potravin:
Pitný režim – řiď se především žízní, vyluč všechny slazené nápoje, omez co nejvíce alkohol.
Obsah bílkovin za celý den by měl odpovídat rozpětí 1,1 – 1,4 g / 1 kg tělesné váhy.
Obsah sacharidů se bude pohybovat do 120 gramů za den.
Zbytek energie budou tvořit tuky – 15-20% nasycené, 40-45% nenasycené.
Množství vlákniny se bude pohybovat v rozmezí 25 – 35 g.
Pokud si chceš počítat energetickou bilanci (příjem vs. výdej), je dobré spočítat si na některé internetové kalkulačce správné množství tuků za den. Pěknou kalkulačku najdeš na paleosnadno zde. Stačí vyplnit políčka podle návodu a zadat si svůj denní příjem sacharidů, zbytek už ti vypočítá kalkulačka.
Hodnoty si pak můžeš zadat do kalorických tabulek zde. Jak s kalorickými tabulkami pracovat, najdeš v mém článku na blogu zde.
Doporučuji ze začátku kalorické tabulky opravdu používat, abys měla přehled o tom, kolik sacharidů za den sníš a jak tato porce vypadá. Časem už je potřebovat nebudeš, protože už budeš přesně vědět, kolik za den čeho můžeš sníst a jak to vypadá v reále na talíři.
Ačkoliv neslibuji žádné hubnutí, připravila jsem pro tebe tabulku, do které si můžeš zaznačit své míry na začátku kurzu a na konci kurzu, stačí kliknout na tlačítko.
Aby se ti lépe s jídly pracovalo, můžeš si je po následující čtyři týdny psát do tabulky, stačí kliknout na tlačítko.
Pod každým tlačítkem najdeš vybrané recepty pro tento týden, které si samozřejmě můžeš upravit podle sebe. Jestli si hlídáš energetický příjem, určitě můžeš v jednotlivých jídlech snížit množství tuku. Pokud si dáš i svačinku, nezapomeň si upravit – snížit- makroživiny (sacharidy, tuky a bílkoviny) v ostatních jídlech.