Bez Cukru Hravě a Zdravě

Opravdu nechcete těhotenskou cukrovku řešit?

Opravdu to chcete vzdát? Opravdu je pro vás těžké dodržovat dietu? Tlačí vás okolí do nedodržování diety? Nebo je vám to prostě a jednoduše „šumák“? A víte, co to znamená pro vaše miminko?

Možná už víte z mého dřívějšího článku, že mě k založení těchto stránek a sepsání mých zkušeností vedl pobyt v nemocnici, kde jsem potkala pár nastávajících maminek, kterým byla těhotenská cukrovka (GDM) úplně „šumák“ (nebo-li šum a fuk, jak by řekla má babička). Článek si můžete přečíst zde >>.

Nedávno jsem byla ve svém okolí opět svědkem toho, že stále ještě jsou ženy, co těhotenskou cukrovku neřeší. Prostě nad ní mávnou rukou a tím to buď končí nebo se pak diví, že je něco s jejich miminkem špatně…

Něco málo z historie GDM

  • Těhotenská cukrovka se do roku 2009 diagnostikovala pouze u rizikových žen a od roku 2009 bylo testování doporučeno plošně u všech těhotných.
  • V roce 2011 byla těhotenská cukrovka diagnostikována u 3% těhotných žen.
  • Její skutečný výskyt je však minimálně u 18% těhotných žen (je to dáno i tím, že žena může vyšetření odmítnout – a po jedné mediální kauze těch odmítnutí bylo celkem dost… ) a tendence stále, vlivem našich způsobů života, roste. 

Co se děje s miminkem, když se cukrovka neřeší?

Pokud je ve vaší krvi hodně cukru, který tělo nedokáže díky GDM zpracovat, jde tento cukr přes placentu přímo k miminku a miminko tím pádem roste rychle na úkor vývinu. Jeho slinivka musí neustále produkovat inzulín, aby zpracoval veškerý nadbytečný cukr. Ten, který se nepodaří zpracovat, uloží tělíčko do zásoby ve formě tuku. Proto jsou miminka velká a oplácaná jako michelinci…

Foto pouze ilustrační

Jaká jsou rizika neřešené těhotenské cukrovky?

Jsou ohrožena pouze miminka?

Z předchozího odstavce vidíte, že komplikace těhotenské cukrovky nejsou jen u miminka, ale mohou nastat také u vás (preeklampsie, porodní komplikace a zranění, císařský řez, …).

Je obecně známo, že těhotenská cukrovka končí porodem (jupíííí)… Tím, že u vás byla těhotenská cukrovka už diagnostikována, se však dostáváte do pomyslného pořadníku na prediabetes (o něm zde >>) a diabetes druhého typu. 

Studie dokazují, že se u 70% žen s těhotenskou cukrovkou do pěti let od porodu objeví cukrovka druhého typu. 

Závěrem

Pokud ve vás hlodá nějaký temný hlásek, ať se na dietu vyprdnete, moc prosím za vaše miminko a taky za vaše budoucí já, NEDĚLEJTE TO. Zkuste to vydržet, vždyť těhotenství je časově vymezená doba, která jednoho krásného dne skončí.

Jestli se do diety dáte, máte nejen dobře našlápnuto ke zdravému miminku, ale také k vašemu zdraví. Protože pokud začnete s kvalitní nízkosacharidovou dietou už v těhotenství, nebude pro vás problém udržovat ji i po porodu a co nejvíce tím oddálit diabetes druhého typu. 

Že si nevíte s dietou rady? 

Nezoufejte, mám pro vás pomocníka, který vám pomůže nakombinovat si každé denní jídlo přesně pro vás. Je jím e-book 3 klíče ke zvládnutí těhotenské cukrovky, kde se dozvíte nejen vše o vhodné stravě, ale také o vhodném pohybu, či správném nastavení mysli.

Držím vám pěsti na vaší cestě ke zdravému miminku i budoucímu já!

Vaše Andrea 🧡

Zdroje:

www.tehotenskacukrovka.cz

www.neslazeno.cz

To pravé jídlo při těhotenské cukrovce, Lily Nichols, 2019

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *