Bez Cukru Hravě a Zdravě

Jak mám vážit sacharidy?

„Máte těhotenskou cukrovku, je to potvrzené, takže si teď budete hlídat a vážit sacharidy a měřit se. Nesmíte jich sníst víc než 225g za den, tady máte letáček s modelovým jídelníčkem. Někam si zapisujte, co všechno sníte a jaké bylo měření. Vše jasné? Jo a omezte sladké…“ 

Připomíná vám to něco?

Takhle nějak vypadala má úplně první návštěva u diabetologa před osmi lety. V hlavě se mi zobrazily vzpomínky na chlebové jednotky, které jsme probírali na střední zdravotnické škole a udělalo se mi po pravdě zle, protože tohle byla věc, kterou jsem snad nikdy nepochopila… 

Naštěstí technika a informace byly v roce 2015 na jiné úrovni než když jsem chodila 1999-2003 na zdravku. A tak jsem googlila a zjišťovala, jak na to.

Není to zas taková věda, fakt!

Pro naše pohodlí naštěstí existuje kuchyňská váha s přesností na gramy a aplikace do telefonu nebo webovky kaloricketabulky.cz. Dokonce už existuje i váha s přímým napojením na kalorické tabulky, o tom se mi kdysi mohlo jen zdát.

Co musíte všechno vážit?

Vážíte jen potraviny s obsahem sacharidů. Tedy především pečivo, přílohy, obiloviny, ovoce a luštěniny. 

Pozor si dejte na sacharidy i v mléčných výrobcích a ve „sladké“ zelenině (kořenová zelenina, dýně, atd.).

Jak to funguje?

Ukážu vám to na příkladu žitného celozrnného chleba:

 

V případě těstovin, luštěnin, obilovin nebo rýže si můžete ještě vybrat, jestli chcete vážit danou přílohu za syrova nebo po uvaření. Zjistěte si, kolik má daná surovina ve 100g a pak už lehce poznáte, kolik si můžete uvařit.👇

A co když nemám váhu zrovna při ruce?

Existuje ještě tzv. talířová metoda, díky níž nepotřebujete nic vážit: 

  • půl talíře „nesladké“ zeleniny, čtvrt talíře vhodné přílohy a čtvrt talíře bílkoviny + tuky (maso, ryba). Myslím si, že toho masa a tuku může být klidně více, ať nemáte hlad.

Tenhle fígl lze nejlépe uplatnit tam, kde si nemůžete potraviny zvážit: v závodní jídelně, v restauraci, na oslavě, návštěvě, rautu,…

Když si tím ale nejste vůbec jistá, můžete použít systém oněch již zmiňovaných sacharidových (chlebových) jednotek.

Co je to systém sacharidových jednotek?

Je to systematické rozdělení potravin podle obsahu sacharidů s cílem stanovit, jaké množství potraviny obsahuje 10g sacharidů.

Jedna sacharidová jednotka je tedy 10g sacharidů v určité potravině.

Jako příklad přidávám fotky z edukační brožury „Stravování diabetiků v systému sacharidových jednotek“.

V brožuře je pro výrobu fotografií použit dezertní talířek o průměru 19 cm. Každý čtvereček na obrázku znázorňuje množství dané potraviny, které obsahuje 10g sacharidů.

V části č.4 je nezapočitatelná zelenina, čili zelenina, která má zanedbatelné množství sacharidů a můžete ji sníst libovolné množství.

Tak co? Ještě vám to vážení přijde složité?

Problematice vážení potravin a zapisování celého pokrmu do kalorických tabulek se také hlouběji věnuji v e-booku 3 klíče ke zvládnutí těhotenské cukrovky.

Chybí vám už místo pro zápis všech jídel, měření, dávek léků, atd.? Nebo to máte na různých papírcích a ztrácíte se v tom? Nebo si jen zapíšete do deníčku výsledek měření, ale co jste měla k jídlu, si už nevzpomenete? (Tak jsem to měla také…)

Mám pro vás řešení přímo na míru a tím je tištěný zapisovací deník Mé (NE)sladké těhotenství, do kterého si zapíšete úplně všechno. FAKT!

Mějte krásný den

Vaše Andrea 🧡

 

2 názory na “Jak mám vážit sacharidy?”

  1. Perfektní článek ocení nejen diabetici 🥳…super návod jak snížit množství sacharidů ve stravě. Paráda 👍

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *