Bez Cukru Hravě a Zdravě

Co mě čeká po porodu?

Jak to bude po porodu? To už mi ta cukrovka zůstane? Jak často budu muset chodit k lékaři? Budu muset jít zase na OGTT? Kdy můžu přestat s dietou a jíst zase „normálně“?

Trápí Vás tyto a ještě spousta dalších otázek?

Nebojte, je to zcela přirozené, taky jsem si tímto otázkovým obdobím prošla. Měla jsem také tolik otázek, ale kolikrát mi na ně nebyl schopen nikdo odpovědět. Proto jsem pro Vás sepsala článek, ve kterém se pokusím odpovědět na všechny otázky a povím Vám, jak jsem to měla já.

Možná už Vám lékaři řekli, že těhotenská cukrovka končí porodem placenty. Ale pro Vás je tady riziko, že můžete onemocnět prediabetem a diabetem druhého typu.

Základní, laické rozdělení cukrovky:

Nezoufejte! Současné vědecké a lékařské poznatky udávají, že prediabetes i cukrovku druhého typu už v této době můžeme oddálit, dokonce zvrátit. Tomuto tématu se brzké době bude věnovat i nová část mého webu.

Začněme tím, jak jsem to měla já.

U prvního porodu jsem dostala kapačku s glukózou a inzulínem, protože nikdo nevěděl, jak dlouhou dobu na „sále“ jakožto prvorodička strávím. Dvě hodiny po porodu jsem dostala ještě na porodním pokoji svačinku. Žádný inzulín jsem pak už nedostala. Další ráno po porodu mi odebrali krev na lačno a jednou po jídle. Tím skončilo monitorování na oddělení šestinedělí a také mé, protože jsem měla veškerý „vercajk“ odevzdat zpět na diabetologii. Tam mi vystavili žádanku na kontrolní OGTT za cca 3 měsíce. Test dopadl výborně a bylo mi doporučeno jej zopakovat zase za rok. To jsem však „zazdila“ stěhováním a pak stejně otěhotněla.

Ve druhém těhotenství jsem u porodu kapačku nedostala a mám pocit, že mě stejně jako poprvé změřili už jen jednou na lačno a poté po jídle. Hodnoty byly v pohodě, manžel vrátil „vercajk“ (protože já jsem musela zůstat s druhou dcerou déle na odd. šestinedělí a na dia už netrpělivě čekali další uchazeči na glukometr) a já jsem nedostala žádné další pokyny, ani žádanku na OGTT. Navštěvovala jsem už jinou diabetologii, to se můžete dočíst v e-booku.

Třetí porod probíhal stejně jako druhý, bez infuze. Po porodu mě tentokrát kontrolovali na odd. šestinedělí daleko důkladněji. Měřili mi glykémii po dva dny celodenně, pak už jen jednou na lačno. Možná to bylo způsobeno mou „neznámou“ nemocí (o tom si můžete přečíst zde) nebo novým doporučením, to už Vám nepovím. Manžel opět vrátil můj dia „vercajk“ a už jsem nedostala žádná další doporučení ani žádanky na vyšetření.

Po všech třech porodech mi už nebyl aplikován žádný inzulín a bylo mi na oddělení šestinedělí doporučeno držet stejnou dietu alespoň po dobu šestinedělí. 

O tom, co se se mnou dělo dále si můžete přečíst v článku Jak jsem řekla DOST! a také v jeho pokračování Je na čase udělat PÁPÁ! Protože jsem ještě nedopsala třetí pokračování, nastíním Vám, že v lednu tohoto (2022) roku mi byl diagnostikován prediabetes neboli předstupeň diabetu druhého typu. Projevuje se zvýšenou lačnou glykémií a v mém případě také špatnou sacharidovou tolerancí. 

Co o období po porodu píší odborné stránky a knihy?

Všude se můžete dočíst, že byste měla být pravidelně odborně kontrolována, protože je u Vás po prodělané těhotenské cukrovce zvýšené riziko vzniku cukrovky druhého typu.

Měla byste jít na kontrolní OGTT za 3-6 měsíců po porodu, na další rok poté a pak co tři roky toto vyšetření opakovat. Jednou za rok by Vám měli vzít krev na lačno a také udělat kontrolu dlouhodobého cukru (glykovaného hemoglobinu). Vaše dia ambulance to však může mít úplně jinak.

Kdo je více ohrožen diabetem druhého typu?

Celkově mají ženy s těhotenskou cukrovkou až sedmkrát vyšší riziko rozvoje cukrovky druhého typu než ženy bez těhotenské cukrovky. 

Ještě více ohroženy jsou pak ženy: 

Jak můžete Vy cukrovku i prediabetes oddálit?

Jak je to s dalšími těhotenstvími?

Pravděpodobnost, že budete mít v dalším těhotenství opět těhotenskou cukrovku se pohybuje v rozmezí 30-84%. Riziko opakované těhotenské cukrovky můžete snížit změnou životního stylu a redukcí váhy. Stále ale přetrvává i faktor, který ovlivnit nelze, a to je vliv hormonů placenty.

V knize To pravé jídlo při těhotenské cukrovce je psáno, že pokud Vám v dalším těhotenství udělají odběr dlouhodobého cukru hned v prvním trimestru a výsledek je nad 41, jedná se v 98,4% případů o těhotenskou cukrovku. 

Já osobně jsem ve třetím těhotenství začala dodržovat dietu a ostatní zásady (popsané rovněž ve třech klíčích) téměř ihned poté, co jsem se dozvěděla, že jsem těhotná. 

Co můžu říct závěrem?

Rozhodně nepodceňujte po porodu ani výživu ani zdravý pohyb. Jde už jen čistě o Vaše zdraví a to je přeci také velmi důležité. Chcete tu určitě být pro své děti co nejdéle, že? A také zdravé a v pohodě. Poslouchejte, co Vám říká Vaše tělo.

Mě diabetolog po posledním porodu na žádná další vyšetření už neposlal. Časem jsem sama na sobě zjistila, že mám se sacharidy opravdu problém. Poslechla jsem své tělo, odhodlala se a domluvila si schůzku s jiným diabetologem. Testy potvrdily prediabetes. Dostala jsem doporučení, kterých se držím a další kontrola mě čeká už v lednu 2023. O tom, jak to bude se mnou dál, se určitě dozvíte v nějakém dalším článku na blogu nebo v sekci „prediabetes“. 🙂

Mějte se krásně,

Vaše Andrea z (NE)sladkého těhotenství 🧡

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *