Neustálé vymýšlení a plánování jídla je při těhotenské cukrovce každodenní rutina. Pro ženu, která na svačinky nebyla před otěhotněním zvyklá (jako já), je to vyloženě boj…
V tomto článku se zaměříme především na dopolední (sladkou) svačinku.
Na dopolední svačinku byste měla přijmout maximálně 30g sacharidů a je to nejvhodnější část dne ke konzumaci ovoce. Pokud budete svačit ovoce pouze dopoledne, může vám klesnout vysoká lačná hodnota po ránu.
Ale pozor! Nemůžete si jen tak lážo plážo zakousnout jablko nebo spořádat kus melounu! Je potřeba dobře vybírat ovoce, ať už podle obsahu sacharidů, tak také podle glykemického indexu, který je například u onoho melounu vysoký.
A to pořád ještě není všechno. Aby ovoce zasytilo a neudělalo prudký vzestup glykémie, je potřeba doplnit jej o „brzdy“, což jsou tuky a bílkoviny.
Jak tedy může vypadat taková svačinka?
Budeme-li postupovat od nejjednodušších receptů po složité, tak ta úplně nejzákladnější kombinace může být:
ovoce + ořechy (semínka)
ovoce + ořechy (semínka) + mléčný výrobek (jogurt, tvaroh)
Například 150g bílého 10% jogurtu + 100g jablka + 30g kešu ořechů = cca 25g sacharidů, což se do povolených 30g na dopolední svačinu krásně vejde.
Ovoce si můžete měnit podle chuti, jen si ho vždy přepočítejte.
Stejně tak můžete měnit ořechy nebo místo nich použít ořechová másla (krémy), ale pozor, aby byly pouze 100% z ořechů bez přidaného cukru či sladidla! Ořechy lze vyměnit za různá semínka (lněné či chia je lepší rozemlít nebo podrtit), já si ráda sypala do jogurtu k jablku kakaové boby drcené nepražené a skořici.
Jogurt můžete vyměnit za tvaroh, zakysanou smetanu, neslazený zákys, kefír, podmáslí, ricottu, mascarpone nebo si můžete dát ovoce se šlehačkou – tím myslím vyšlehat smetanu ke šlehání, nikoliv takové „to něco“ ve spreji!
V letních horkých dnech si můžete tento typ svačinky rozmixovat a zamrazit nebo udělat ve zmrzlinovači.
Pokud máte čas a můžete se věnovat složitějším přípravám, může svačinka vypadat také takto:
lowcarb palačinky + ovoce + mléčný výrobek
lowcarb kaše + ovoce
lowcarb moučník + ovoce
celozrnný ovocný koláč + mléčný výrobek (třeba kopec šlehačky)
závin z listového těsta + ovoce + ořechy + kopec šlehačky
Čemu se vyhnout a na co si dát pozor?
- Úplně zapomeňte na vše, co má označení DIA, v takovém výrobku je cukr nahrazen nevhodnými sladidly, která mohou miminku ublížit!
- Při výběru listového těsta si přečtěte jeho složení, může obsahovat zbytečně mnoho „éček“ a cukru.
- Při vaření/pečení lowcarb receptů z internetu vynechejte z receptu sladidlo.
- Dbejte na kvalitu potravin, především ořechů (plísně).
- Vyhýbejte se light a odtučněným mléčným výrobkům.
- Nepoužívejte sušené ovoce, obsahuje příliš mnoho cukru a má vysoký glykemický index.
Tak co si zítra dáte k dopolední svačince?
Více o tom, jak si správně poskládat jakékoliv denní jídlo a nejen to, se dozvíte v e-booku 3 klíče ke zvládnutí těhotenské cukrovky.
Vaše Andrea z (NE)sladkého těhotenství.
Jsem průvodkyní nízkosacharidovou stravou. Více o mně si můžete přečíst v mém příběhu. Jsem autorkou online kurzu HRAVĚ NÍZKOSACHARIDOVĚ a e-booků Má 3 (NE)sladká těhotenství, 3+1 OSVĚDČENÝCH TIPŮ, JAK UDRŽET GLYKÉMII NA UZDĚ, Velikonoce s GDM, Můžu vůbec jet na dovolenou???, Užijte si Vánoce i s těhotenskou cukrovkou, Afirmace pro lepší zvládnutí těhotenské cukrovky, zapisovacího deníku Mé (NE)sladké těhotenství, e-kuchařky Každodenní recepty nejen při těhotenské cukrovce a e-booku 3 klíče ke zvládnutí těhotenské cukrovky.