Bez Cukru Hravě a Zdravě

!HLAD!

"Lidové rčení říká, že hlad je nejlepší kuchař… Toto rčení jsem já osobně nikdy nepochopila, protože když mám hlad, jsem agresivní a sežeru vše, na co přijdu… "

Jenže když máte těhotenskou cukrovku, nemůžete si dovolit „sežrat“ všechno, na co přijdete. Musíte jíst jen v daných časových rozestupech a ještě omezené množství.

Když jsem čekala první dceru, nikdo mi neřekl, jak mám správně jíst. Na diabetologii mi paní doktorka dala leták všeobecný pro všechny diabetiky, kde byl model denního jídelníčku ve smyslu:

  • snídaně – krajíc chleba, máslo, šunka, čaj

  • svačinka – jablko

  • oběd – plátek masa, rýže nebo brambory atd…

K přílohám byla uvedená i gramáž a celkový příjem sacharidů byl 225g za den.

Žádné velké vysvětlování se nekonalo, snad jen připomínka, ať omezím sladké. Jedla jsem podle letáčku, ale měla stále hlad, HLAD, HLAD! A taky chutě na vše možné a to bylo pro mě vyloženě utrpení.

Netrpělivě jsem stále odpočítávala čas do dalšího jídla. Už po hodině jsem měla opět hlad. Dokonce jsem během těhotenství i nějaké to kilo zhubla. Bylo to opravdu hrozné a těhotenství jsem si vůbec neužila, protože jsem stále řešila jen jídlo a co si vlastně můžu dát k jídlu, když mám po všem hlad a když mi po všem lítá glykémie až do oblak.

Jak tedy jíst, abyste neměla hlad?

  • Základní věc je snížit množství sacharidů na cca 200g za den a rozložit je do 5-6 porcí denně. Upřednostňovat byste měla složité sacharidy oproti těm jednoduchým (bílá mouka, bílá rýže, atd.). Úplně zapomeňte na cukr a všechny jeho obdoby i náhražky. Jako fakt!
  • Pokud vám po některém z jídel vystřelí glykémie až do nebe (nad 7,8 mmol/l), zvažte jestli máte v pokrmu ty správné sacharidy a jestli ano, můžete zkusit jejich příjem ještě postupně snížit. Neměla byste se však dostat pod 130g sacharidů denně. Samozřejmě se pak přeměřte, aby v případě, že jste na inzulínu, nedošlo k hypoglykémii.
  • Zkontrolujte si, jestli máte dostatečný příjem bílkovin (použijte kalorické tabulky). Dospělý člověk by měl v průměru sníst 1g bílkovin na 1kg hmotnosti, čili 80kg dospělý sní 80g bílkovin. V těhotenství by se měl navýšit příjem bílkovin o 10-20%. Takže těhotná s 80-ti kily by měla sníst až 96g bílkovin. Vybírejte si bílkoviny jak rostlinné, tak živočišné. Dostatečné množství bílkovin ve stravě také dokáže snížit chuť na sladké.
  • Podíl tuků ve stravě by se měl pohybovat okolo 20-35% z celkového množství přijaté stravy. Doporučuji držet se té horní hranice, zajistí to, že budete mít delší pocit sytosti. Já osobně bych se nebála klidně tuků přidat jako při nízkosacharidové dietě. Pokud ubíráte sacharidy, přidávejte tuky. Ovšem pozor na kvalitu tuků. Rozhodně se vyhněte trans-mastným kyselinám (ztužené tuky, přepálené tuky, fastfood,…). Množství nasycených tuků by nemělo překročit 7% (máslo, sádlo, kokosový olej). Poměr nenasycených tuků omega-3 ku omega-6 se jako optimální doporučuje kolem 1:1-5. Omega-3 (EPA, DHA) je lepší získávat z živočišných zdrojů – ryby.
  • Nedílnou součástí je ve stravě těhotných s cukrovkou také vláknina. Ta se dělí na nerozpustnou (zelenina, luštěniny, obiloviny, houby,…) a rozpustnou (inulín, ovoce, česnek, cibule,…). Množství vlákniny by mělo být v rozmezí 25-35% z celkového denního příjmu. Opět doporučuji tu vyšší hranici, nad ní bych ale nešla, protože přílišné množství vlákniny způsobuje horší vstřebávání živin ze střeva.

Jaké je shrnutí?

A co když bude pořád hlad?

Pokud budete mít i přes všechna doporučení stále hlad, přidejte tuky. Tam, kde dáváte mléko, dejte smetanu ke šlehání (káva, bramborová kaše, míchaná vajíčka,…). Do salátu si nalijte kvalitní olej (chia nebo lněný obsahují nejvíce omega-3). Libové maso vyměňte za tučné a prorostlé, atd.

Opravdu se snažte jíst jen složité celozrnné sacharidy a zvyšte příjem vlákniny.

Daleko rozsáhlejší informace o celém konceptu stravování v průběhu těhotenské cukrovky a spoustu dalších důležitých informací najdete v e-booku 3 klíče ke zvládnutí těhotenské cukrovky.

Vaše Andrea

Nezapomeňte, každou změnu jídelníčku byste měla konzultovat s vaším diabetologem!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *