Bez Cukru Hravě a Zdravě

Ach jo… Zase na mě něco leze a chlap to není…

Těhotná žena, která onemocní, trpí… A co teprve těhotná žena s těhotenskou cukrovkou!

Je známo, že v těhotenství se většina léků na běžné infekční nemoci nepodává, protože mohou být pro miminko škodlivé nebo na ně nejsou studie v těhotenství.

Normální těhotná žena si však může pořídit různá přírodní léčiva, například sirupy na kašel, cucavé pastilky nebo homeopatika. U těhotné ženy s cukrovkou jsou však i tyto přírodní sirupy a pastilky zakázané, protože obsahují cukr v různých formách.

Nejednou se mi stalo, že jsem šla do lékárny a chtěla něco na kašel a rýmu, protože jsem se jich nemohla už nějakou dobu zbavit. Když jsem lékárnici řekla, že jsem těhotná a ještě k tomu s těhotenskou cukrovkou, většinou mi neměla co nabídnout. Jo, existuje sprej do nosu na bázi bylinek, já mu říkám „žíravina“. To raději budu chodit s nudlí u nosu než toto :-).

Samozřejmě mě lékárnice vždycky odkázala k lékaři. Někdy jsem to opravdu potřebovala, někdy jsem to vyřešila pomocí „babských rad“ a jiných pomocníků ve stravě.

Co se ještě děje s Vaším tělem při nemoci?

Nemoc pro jakéhokoliv člověka je stres. U ženy s těhotenskou cukrovkou mívá stres a nemoc za následek zvýšenou hladinu glukózy v krvi. Tím pádem se může snadno stát, že jídla, která Vám běžně procházela, najednou příliš zvyšují glykémii po jídle nebo se Vám zvýší celkově lačná glykémie. Co s tím? 

Především je dobré tohle všechno konzultovat s diabetologem a to hlavně, pokud se jedná o dlouhodobější záležitost a také nevolnost či zvracení. 

Já jsem si ve svých třech těhotenstvích prošla snad úplně všemi nemocemi. Od rýmy a nachlazení, přes střevní chřipku až po klasickou chřipku (nebo už to mohlo být tehdá i něco jiného… viz tento článek.). Vždycky jsem se při nemoci potýkala i se zvýšenými hodnotami glykémie, jednak se člověk úplně dobře nevyspí, pak je tu ten stres z nemoci a málo pohybu.

Ve třetím těhotenství jsem již měla s medikací od lékaře volnou ruku (paní doktorka mi řekla, že už jsem mazák a navíc zdravotník), a tak jsem si mohla inzulín sama navýšit a po nemoci zase postupně snižovat. Nejprve jsem se snažila snížit sacharidy v jídle a pak až navyšovala inzulín. Tohle nechápejte jako návod, jsou to jen mé vzpomínky :-).

Jak jsem řešila nachlazení?

Především jsem se vždycky snažila zajistit dostatečný přísun vitamínů a probiotik. Při těhotenské cukrovce jsem vitamínů z čerstvého ovoce moc nevyždímala, protože se smí pouze v omezeném množství. Proto jsem volila navíc nějaký správný vitamínový doplněk, se kterým mi v lékárně vždycky ochotně pomohli.

Imunita se z největší části schovává v našich střevech, proto je důležité o ně pečovat. Při těhotenské cukrovce a správné dietě by měl být pokrytý dostatečný příjem vlákniny. Když jsem měla pocit, že mám vlákniny málo (poznáte to hlavně na záchodě :-D), přidala jsem zeleninu, luštěniny nebo mleté lněné semínko, psyllium… Nic se nesmí přehánět, protože pokud je vlákniny naopak příliš, může blokovat ve střevě vstřebávání prospěšných látek.

O zdravá střeva krásně pečují zakysané a kvašené výrobky, které dodávají přírodní probiotika. Jak zakysané mléčné výrobky, tak kvašená zelenina, ta je zároveň i bohatým zdrojem vitamínu C. Pokud k nim dodáte správná prebiotika, máte o zdravou floru vystaráno! Jak správně pečovat o své střevo najdete v článku Krmíte správně své bakterie?

Vitamín C

Vitamín C je pro naší imunitu velice důležitý. Naštěstí pro ženy s GDM je ho spousta i v zelenině – červené paprice, brokolici, květáku, kapustě a kvašené zelenině -, takže ji můžete pěkně doplňovat i přirozenou formou.

Vitamín D

Dále je to vitamín D, který je důležitý pro naší imunitu. Ten se nejlépe získává pobytem venku na sluníčku. Ovšem v období, kdy řádí respirační virózy, toho sluníčka venku moc není. Proto je dobré zvýšit konzumaci tučných mořských ryb (ale nepřehánět), vajec, mléčných výrobků, jater nebo sáhnout po nějakém doplňku stravy, s tím Vám opět rádi poradí v lékárně.

Zinek a selen

Zinek a selen jsou minerály, které také podporují imunitní systém. Zdrojem zinku jsou ryby, maso, luštěniny, semínka (dýňové), ořechy, mléčné výrobky, celozrnné obiloviny a některé druhy zeleniny (kapusta, řepa, hrášek,…). Selen se nejvíce nachází v oříšcích, rybách, vnitřnostech, hnědé rýži, masu a vejcích. Se selenem se musí zacházet opatrně, ve vyšších dávkách může být toxický.

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná obsahuje betaglukany, což jsou polysacharidy, které aktivují a posilují náš imunitní systém a dokonce mohou pomoci se snížením glykémie. Doporučuji podávat hlívu ve stravě alespoň 1x týdně v době největšího výskytu respiračních onemocnění (polévky, paštiky, nákypy, přidávat do omáček, atd.).

Omega-3

Omega-3 jsou mastné kyseliny důležité pro náš imunitní systém, především EPA a DHA, které působí protizánětlivě. Dobrým zdrojem omega-3 jsou tučné ryby (rybí olej), lněný olej nebo olej z chia semínek.

Babské rady

Sháněla jsem na internetu také různé „babské“ rady, které by mi pomohly ulevit od rýmy, kašle i horečky.

Rýma

Na rýmu a ucpané dutiny se mi osvědčilo napařování nad hrncem horké vody. Než jsem sáhla po přídavku nějakého éterického oleje, vždy jsem na internetu zkontrolovala, jestli je v těhotenství bezpečný. Když se mi nechtělo sedět nad hrncem s ručníkem přes hlavu nebo to z nějakého důvodu nešlo (nenechavé děti), nahřála jsem si v troubě speciální nahřívací polštář (na bolavá záda a klouby). Ten jsem si pak přiložila na obličej a lehla na gauč. Většinou mi to pomohlo i od bolesti hlavy. Pro úlevu od ucpaného nosu krásně pomůže hypertonický solný roztok. Buď jako nosní sprej z lékárny nebo ve formě „konvičkování“ přímo do nosu.

Bolest v krku a kašel

Při bolesti v krku a kašli jsem velmi ráda používala, a stále používám, různé druhy zábalů. Někdy Priessnitzův zábal někdy olejový, ten je skvělý na suchý kašel. Tymiánová mast je také výborný pomocník, je dobré s ní namazat nejen krk, hrudník a záda, ale také vmasírovat trošku do plosek nohou a ty pak zabalit do teplých ponožek. Tymiánová mast pomáhá i při bolestech hlavy, zad, kloubů, rýmě a ucpaných dutinách.

Horečka

Všichni jistě víte, že horečka se nejlépe sráží studenými obklady nebo paracetamolem. Co mě ale překvapilo v posledním těhotenství byly octové ponožky. Do roztoku (půl litru studené vody a 6 lžic octu) namočíte ponožky, nasadíte na nohy a přes ně nasadíte ještě jedny nebo dvoje suché, teplé ponožky a necháte 20 minut působit, poté opakujete podle potřeby. 

Byla jsem na konci 8. měsíce a měla horečku, která šla jen velmi těžko srazit. Na gůglu jsem narazila na návod na octové ponožky a můžu říct, že mi vždycky alespoň na chvíli ulevily. Nicméně to tehdá stejně nepomohlo a skončila jsem v nemocnici… Viz. článek zde :-).

Co říct závěrem?

Snad jen, že je dobré dbát na prevenci. Tou může být častý pobyt venku na čerstvém vzduchu, pestrá strava, pohyb, psychická pohoda a dostatek vitamínů. Myslím si, že je dobré dát si každý den malou porci „nadupané“ kvašené zeleniny, na kterou už na internetu existuje spousta receptů. U nás doma nejvíce frčí zelí samostatně kvašené a zelí v různých kombinacích – s červenou řepou, s kořenovou zeleninou, s cibulí a mrkví, atd.

V těhotenství platí pravidla „nic se nesmí přehánět“ a „všeho s mírou“ a těch jsem se vždycky držela. Hlavně co se týče bylinek. Ne všechny se v těhotenství smí užívat.

Jo a ještě dodám, že nejsem lékař a toto není doporučení, jak se chovat a co si „lupnout“ při nemoci, nýbrž prostý souhrn poznatků z mých třech těhotenství. 🙂
Svůj zdravotní stav vždy konzultujte se svým lékařem.

Zajímá Vás, jak jsem prožívala všechna svá „cukrová“ těhotenství? Pak si stáhněte zdarma e-book Má 3 (NE)sladká těhotenství. Zjistíte z čeho jsem byla smutná, jak jsem to měla v jednotlivých těhotenstvích, co mě rozčarovalo a co můžete VY změnit hned teď po přečtení tohoto e-booku!

Vaše Andrea z (NE)sladkého těhotenství 🧡

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *