Bez Cukru Hravě a Zdravě

Rozvlňte své boky!

Tanec byl odjakživa můj oblíbený pohyb, do kterého mě nikdo nemusel nutit. Tančila jsem ráda na plesech nebo jen tak doma pro radost. Když jsem přemýšlela, jaký pohyb bych, při své váze a neochotě se hýbat, mohla provozovat, uchvátil mě orientální – břišní tanec.

Pořádně natřásat špeky mě bavilo a chodila jsem na lekce strašně ráda. Vystřídala jsem spoustu lektorek, od mladých holek, po krásné zralé ženy a dokonce i jednu rodilou orientální tanečnici. Na lekcích člověk pochopí, že ať má žena jakoukoliv postavu nebo věk, orientální tanec sluší prostě každé. Když se žena osvobodí od studu a rozvlní své boky do rytmu hudby, je to úžasné. Orientální tanec je neobyčejně ženský plný ladných pohybů, ale také velmi dynamický a energetizující. Tanec je pro ženy naprosto přirozený pohyb a výrazem jejich ženskosti.

Když jsem otěhotněla poprvé, měla jsem obavu, jestli budu i v těhotenství moci chodit na lekce orientálních tanců. No v prvním trimestru mi bylo tak zle, že jsem byla ráda, že se nemusím hýbat a že „dolezu“ do práce a z práce domů.

Ovšem v druhém trimestru přišla jakási energetická vlna, a tak jsem zatoužila opět po tanci. Tehdy jsem chodila k rodilé orientální lektorce a ta mě ubezpečila, že břišní tanec je pro mne i miminko naprosto bezpečný. Jen když bylo v sestavě hodně třepání a natřásání, upozorňovala mě, ať zvolním.

Hodně jsem si tehdy o břišních tancích v těhotenství i guglila. Dočetla jsem se, že při jemných pohybech pánve je miminko vlastně hlazeno a mazleno. A dokonce původní význam břišního tance byl takový, že se jednalo o tanec porodní. Všechny ženy z kmene se sešly a tančily společně s rodičkou.

Tyto pohyby pánve a břicha pomáhaly rodičce zvládat porodní bolesti a také pomáhaly miminku v sestupu pánví.

Toto tvrzení pak potvrdila i dula, ke které jsem chodila na předporodní cvičení. Také se zajímala o orientální tanec a doporučovala v posledních dnech do porodu tzv. vytřásání miminka. Odborně v taneční terminologii je to pohyb shimmy. Jelikož jsem měla jít díky cukrovky na vyvolání porodu, poctivě jsem doma dceru vytřásala :-D. Nevytřásla, ale aspoň jsem měla pohyb a tanec mi vždycky dokázal krásně zvednout náladu a dodat energii.

Rozvlníte své boky?

Více se o vhodných pohybových aktivitách v těhotenství dočtete v e-booku 3 klíče ke zvládnutí těhotenské cukrovky zde >>.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *