Bez Cukru Hravě a Zdravě

Krmíte správně své bakterie?

Asi si říkáte o jakých potvorách to píši… No přeci o těch, které máme každý ve svém tlustém střevě. A že jich tam je!

Jak se tam dostaly?

Když se miminko v děloze vyvíjí, jeho střevo je naprosto sterilní (neobsahuje žádné mikroorganismy). Osídlení přátelskými bakteriemi začíná až po porodu, respektive porodem. Při klasickém vaginálním porodu se dostávají k miminku první důležité mikroorganismy z matčina těla. Ty pak připravují půdu pro další přátelské bakterie, které se k miminku dostávají nejprve kojením a následně pevnou stravou.

Zde bych vyzdvihla přirozený porod a dlouhé kojení, které zajišťují miminku to správné osídlení a následnou imunitu. Proto je dobré dodržovat dietu při těhotenské cukrovce a nenechat miminko „přerůst“ k císařskému řezu. Děti rozené „císařem“ získávají více baktérií z vnějšího prostředí než od matky a dochází u nich k pozdějšímu osídlení střeva těmi správnými potvůrkami. Kojené dítě má také lepší zastoupení správných bakterií (bifidobakterií) oproti dítěti na výživě umělé.

Přechodem dítěte na pevnou stravu se rozvíjí druhová pestrost bakterií ve střevě a u každého člověka je jedinečná stejně jako otisk prstů.

Proto by se člověk neměl zaměřovat na doplňování pouze určitých druhů bakterií (bifidobakterií, laktobacilů,…), ale měl by se na své střevo zaměřit jako na celek.

Jak to myslím?

No tak, že bychom měli „krmit“ a doplňovat všechny užitečné bakterie ne jen určité kmeny.

No jo, to se lehce řekne, ale jak to udělat?

Každý z nás už určitě slyšel pojem PREBIOTIKUM, málokdo však ví co to je a proč je to důležité. Prebiotika jsou sacharidy, které odolávají našemu trávení a poskytují stravu našim kámošům ve střevě (probiotikům). Je to tedy všem známá VLÁKNINA. 

Mezi prebiotika patří:

Co naopak našim kamarádským bakteriím vadí?

Škodí jim nevyvážená strava, přebytek bílkovin, přebytek jednoduchých cukrů a samozřejmě vysoce průmyslově zpracované potraviny plné aditiv (zejména konzervanty).

Někdy nestačí jen krmit bakterie prebiotiky, ale taky je dobré pravidelně je do našeho střeva dodávat.

Čím můžeme ty správné bakterie doplňovat?

Jsou to bakterie, které ve střevě potravu fermentují (kvasí), takže tady nás hned může napadnout, že doplníme kvašené potraviny:

Není cílem jíst jen kvašené jídlo a spoustu probiotik a vlákniny, ale je dobré všechno toto každý den alespoň po troškách zakomponovat do jídelníčku. Dbát na to, aby každý den bylo ve stravě alespoň trochu kvalitní potravy pro naše kámoše, kteří nemají vliv jen na imunitu, ale také dokážou efektivně snižovat krevní cukr a o to tady jde :-).

Jediné, co nás může zaskočit je zvýšená střevní plynatost, hlavně zpočátku, než si střeva zvyknou.

Když zvýšíme příjem kvašených potravin a prebiotik, zvýšíme činnost bakterií a tím i produkci střevních plynů, s tím se musí prostě počítat.

Pro začátek stačí například lžíce kvašené zeleniny k obědu a 1 luštěninové jídlo denně. Jak to všechno správně nakombinovat se dočtete v e-booku 3 klíče ke zvládnutí těhotenské cukrovky zde.

Tak co? Nakrmíte a doplníte své bakterie?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *