Bez Cukru Hravě a Zdravě

Srovnávačky

Abyste to stále nemusely dohledávat, rozhodla jsem se dát je všechny hezky pohromadě do článku na blogu.

🥜Oříšky jsou superpotravinou, obsahují spoustu látek pozitivních pro náš organismus.
💡Pro ženy s těhotenskou cukrovkou je důležité, že při trávení sacharidů působí oříšky jako brzda.
Oříšky byste měla před konzumací také namáčet, aby se snížilo množství antinutričních látek a zároveň se aktivovala enzymatická aktivita. 
Každý máme doma alespoň 2 druhy mouky…
🤔 Jaká mouka se hodí při těhotenské cukrovce?
💡 Ideálně ta, která má nižší obsah sacharidů a zároveň i nízký glykemický index.
Glykemický index udává, laicky řečeno, rychlost nejvyšší glykémie. Čím je GI vyšší, tím rychleji nastane vysoká glykémie a tím dříve samozřejmě klesne. Takové výkyvy nejsou pro miminko dobré, ani pro Vás, protože máte pak brzy hlad.
Já mám do teplých pokrmů velmi ráda tu čočkovou 😊. Chléb peču z celozrnné žitné a celozrnné špaldové.
💡 Některé mléčné výrobky obsahují mléčný cukr – laktózu. Laktóza je oligosacharid, tedy sacharid se středním řetězcem. Nachází se mezi monosacharidy (jednoduché cukry) a polysacharidy (složené cukry).
Proto byste měla některé mléčné výrobky počítat do denního příjmu sacharidů.
Co počítat nemusíte, jsou tvrdé sýry a máslo. 🥳
❓ Proč je tato informace pro Vás zajímavá?
💡 Protože když Vás milé cukrové těhulky přepadne hlad, můžete jej mimo plán zahnat třeba plátkem tvrdého sýra.
U příloh byste měla také sledovat glykemický index. Ten se zvyšuje tepelnou úpravou, především pečením a smažením.
U těstovin je to s glykemickým indexem různé, odvíjí se od doby vaření. Čím se déle vaří, tím je GI vyšší. Ovšem pokud těstoviny připravíte nedostatečně, zatěžujete „syrovou“ moukou více trávicí trakt.
Špagety vařené 5 min – GI 35
Špagety vařené 10-15 min – GI 41-44
Špagety vařené 20 min – GI 60
Já osobně se přikláním spíše k přílohám celozrnným nebo luštěninovým. Obsahují spoustu vlákniny, takže se tráví pomaleji, více zasytí a ještě obsahují důležitou prebiotickou vlákninu, která nasytí střevní mikrobiom (viz článek zde).
Některé jsou známé, některé méně, řeč je o netradičních přílohách.
Jednoznačným vítězem je konjak a v těsném závěsu se drží topinambury 😃 – o nich si můžete přečíst zde.
💡 Při výběru netradiční přílohy sledujte nejen množství sacharidů, ale také glykemický index.
Překvapivé je, že luštěniny obsahují téměř stejné množství sacharidů 🙂.
Luštěniny bychom měli zařazovat do našeho jídelníčku nejlépe každý den. Obsahují pro nás velmi důležité živiny (vitamíny B, vápník, fosfor, železo,…) a spoustu vlákniny. Jsou potravou pro naše střevní kámoše – pamatujete na článek?
Luštěniny obsahují také antinutriční látky. To jsou látky, které můžou za to, že po snězení máme nafouklé břicho a náš byt připomíná tchoří noru 😃.
Antinutričních látek se zbavíme tím, že luštěniny před tepelnou úpravou dostatečně dlouho namáčíme.
Za nejméně nadýmavou luštěninu je považována červená čočka, která se nemusí před vařením ani namáčet. Můžu ji tedy s klidem doporučit Vám, těhotným ženám s GDM.  
❓ Proč je pro Vás dobré jíst semínka?
💡 Obsahují spoustu pro Vás prospěšných látek (stopové prvky, vitamíny, tuky,…).
Vypíchnu pár nejlepších vlastností jednotlivých semínek:
🔸 Dýňová semínka obsahují, mimo jiné, hodně hořčíku (křeče) a zinku (imunita).
🔸 Slunečnicová semínka jsou bohatá na vit. E a B.
🔸 Lněná semínka obsahují slizové látky, které jsou velmi prospěšné pro trávení 💩 a také připravují (změkčují) porodní cesty. Spolu s chia semínky jsou významným zdrojem omega-3 tuků ALA.
🔸 Chia semínka jsou přímo napěchovaná energií, proto není dobré konzumovat je ve večerních hodinách. Nemělo by se konzumovat víc jak 15g denně.
🔸 Konopná semínka podporují imunitní systém, pomáhají detoxikovat organismus, udržují hormonální rovnováhu a správnou funkci metabolismu.
🔸 Sezamová semínka jsou bohatá na vápník (kosti), hořčík a fosfor a také na omega-3 a omega-6 tuky.
🔸 Mák je velmi významným zdrojem vápníku a obsahuje látky, které nám pomáhají zklidnit psychiku.
 
Semínka byste měla před konzumací namáčet, aby se zbavila antinutričních látek a enzymaticky aktivovala, tím se zvýší využitelnost všech prospěšných látek ze semínek.
 
 

🍓🍒🍎🍉🍑🍊🥭🍍🍌🍋🍈🍏🍐🥝🫒🫐🍇
Ovoce při těhotenské cukrovce smíte, avšak velmi omezeně. Pouze 1x denně ideálně na dopolední svačinku. A samozřejmě ho nemůžete jíst jen tak samotné, ale vždy s nějakou „brzdou“ (tuk a bílkovina).
❗ Při výběru ovocné svačinky berte v potaz jak množství sacharidů, tak i glykemický index! ❗
💡Čím je ovoce zralejší, tím má vyšší glykemický index.
🍌Například nezralý banán obsahuje téměř všechny sacharidy ve formě škrobu a má nízký glykemický index. Čím je banán zralejší, tím se tyto škroby mění na jednoduché cukry, a tím se zvyšuje jeho glykemický index.
❗Tepelnou úpravou ovoce se také zvyšuje glykemický index.
Pečlivě si ovoce na svačinku vybírejte i s ohledem na roční období (jahody v zimě nebudou jen plné vitamínů, ale také chemie).

Z těchto dvou ovocných srovnávaček můžeme udělat jediný závěr:
🔸 Vhodnější ovoce při těhotenské cukrovce jsou bobuloviny (výjimku tvoří hroznové víno) a ovoce, které je u nás v republice „doma “ (jablka, meruňky, švestky,…)
Nejde ani tak o obsah sacharidů jako o glykemický index, který je v „cizím“ tropickém ovoci podstatně vyšší.
V tomto pečivovém srovnání nenajdete žádné sladké pečivo. Doufám, že nemusím vysvětlovat proč 😉.
💡Jak už jistě víte, není důležité dívat se jen na obsah sacharidů, ale také bychom měli brát v potaz glykemický index.
U pečiva to platí o to více, protože my Češi jsme zvyklí jíst pečivo pořád. Na snídaně, svačiny i večeře a někdy ještě k obědu, např. ke guláši. I mé děti ve školce mají kolikrát pečivo na obě denní svačinky 🧐 
Jak můžete vidět v tabulce, nejhůř je na tom všeobecně bílé pečivo a hned v závěsu za ním jsou to různé druhy sucharů a pufovaných chlebíků.
💡Pro Vás s těhotenskou cukrovkou je tedy nejvýhodnější konzumace kváskového pečiva.
Tady platí, že čím více je celozrnné, tím se glykemický index snižuje a také čím více je v chlebu žita. Z toho vyplývá, že ideální je žitný, celozrnný, kváskový chlebík.
💡Pokud Vám však pečivo nedělá vůbec dobře, můžete sáhnout po tzv. lowcarb pečivu. Je to vlastně pečivo tvořené především ze semínek, ořechů, vajec a také mléčných výrobků.
V obchodech najdete i různé proteinové chlebíky, nejsou špatné, ale už se řadí do kategorie vysoce průmyslově zpracované potraviny. Navíc bílkovina v těchto chlebech je převážně sójová a lepek, ten může citlivým jedincům zadělat na potíže.
👉 Doporučuji Vám tedy kupovat kváskové pečivo nebo ještě lépe začít si jej péct doma, není to opravdu nic složitého. Kvásek v pohodě seženete na kváskové mapě a návodů je na internetu už opravdu fest.
💡 Ještě doplním, že:
🔸 Čím je chleba (kůrčička) vypečenější, tím má vyšší glykemický index 😉.
🔸 Vícezrnné neznamená celozrnné! To znamená, že v pečivu jsou navíc semínka.
🔸 Čím je pečivo tmavší, tím je celozrnnější není až tak pravda, znamená to, že je pečivo dobarvené. Ať už karamelem nebo melasou, jsou to zbytečně přidané cukry.
Vaše Andrea z (NE)sladkého těhotenství 🧡

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *