Bez Cukru Hravě a Zdravě

Jak je to s pečivem?

Spousta žen má při těhotenské cukrovce potíže s pečivem, i já jsem to tak v prvních dvou těhotenstvích měla

Otázkou je:  „Jíte správné pečivo?“

Pečiva je na našem trhu taková spousta, že se v tom člověk lehce ztratí. Pojďme se podívat na rozdělení, složení a vlastnosti jednotlivých druhů.

Pečivo můžeme rozdělit do několika kategorií.

Podle složení na:

  • BÍLÉ PEČIVO – bagety, kaiserky, rohlíky, housky, žemle, veky, chleby,… Bílé pečivo je vyrobené většinou z pšeničné mouky, jejíž zrno je umleto po odstranění vrchní slupky. Má vysoký glykemický index.
  • CELOZRNNÉ PEČIVO – chléb, housky, dalamánky, bagety,… Celozrnné pečivo je vyrobené z mouky (pšeničné, žitné, atd.), která je umletá z celých zrn, tedy i s tou vrchní slupkou, ve které se ukrývají cenné látky (minerály, vitamíny, vláknina,…). Má nízký až střední glykemický index. Žitné pečivo má nižší glykemický index než pšeničné.
  • VÍCEZRNNÉ PEČIVO – housky, chleby, bagety,… Vícezrnné pečivo znamená, že se do těsta přidávají navíc semínka (slunečnicová, dýňová, lněná,…) a zpravidla je těsto vyrobené z bílé mouky. U tohoto typu pečiva bývá běžné i dobarvování karamelem nebo melasou, což zvyšuje množství sacharidů a glykemický index.
  • BEZLEPKOVÉ – Je vyrobené ze zrn, která neobsahují lepek (pohanka, rýže, kukuřice,…). Některé druhy bezlepkového pečiva mívají vysoký glykemický index, především kukuřičné nebo rýžové.
  • LOWCARB – Je pečivo vyrobené ze semínek, oříšků, vajec a mléčných výrobků. Obsahuje minimální množství sacharidů, neobsahuje lepek a má nízký glykemický index. Není náročné na přípravu, tudíž doporučuji péct si toto pečivo doma. Pokud míváte ráno vysokou lačnou glykémii, volte pečivo bez obsahu mléčných výrobků. 
  • PROTEINOVÉ – V současné době existuje v obchodě i proteinové tzv. večerní pečivo. To bývá vyrobené ze sójové mouky a lepku, ten však může u citlivých jedinců způsobovat zažívací potíže. Toto pečivo je obohaceno semínky, má nízký glykemický index a velice málo sacharidů. Jeví se jako ideální, ale musím podotknout, že se jedná o pečivo opravdu vysoce průmyslově zpracované se spoustou aditiv. 
  • SLADKÉ – koblížky, koláče, buchty, vánočky,… Bývá vyrobené především z bílé mouky a je řádně oslazeno. Má vysoký obsah sacharidů i glykemický index. Pro Vás s těhotenskou cukrovkou je tedy absolutně nevhodné.

Podle složení můžeme také narazit na pojmy PŠENIČNOŽITNÝ a ŽITNOPŠENIČNÝ. 

  • PŠENIČNOŽITNÝ – znamená, že v těstě je použito více mouky pšeničné než žitné.
  • ŽITNOPŠENIČNÝ – v tomto případě je více žitné mouky než pšeničné.

Podle procesu výroby/kvašení:

  • KVÁSKOVÉ – Pro kynutí tohoto druhu pečiva se používá většinou žitný kvas (existují samozřejmě i jiné druhy kvasu – pšeničný, špaldový, bezlepkový,…), což je soubor kvasinek a bakterií, které rozkládají a požírají obilné zrno za vzniku oxidu uhličitého, který kypří těsto. V těstu probíhá proces mléčné fermentace. Kvásek je pro naše střevo velice příznivý, protože přispívá ke správnému složení mikrobiomu. Kváskové pečivo samo o sobě má nižší glykemický index než pečivo drožďové, ideální je kombinace kvásek a celozrnná mouka. Čím je v pečivu více celozrnné mouky, tím nižší je jeho glykemický index. Kváskové pečivo vydrží déle než drožďové, které začne dříve plesnivět. Nezpůsobuje nadýmání, protože zrno je již předem dobře zpracováno (natráveno) kváskem.
  • NEKVÁSKOVÉ – Používá ke kynutí především droždí. Droždí obsahuje pouze
    jednu kvasinkovou kulturu, která je zodpovědná za kypření, ale už nemá pro náš organismus tolik benefitů (pouze obsah vitamínů B).
  • SUCHARY – Většinou se jedná o bílé nebo grahamové pečivo nebo o knackebrot. Je zbavené veškeré vlhkosti a používá se při některých dietách např. bílý suchar při žlučníkové dietě. Suchary mají vysoký glykemický index.
  • PUFOVANÉ PEČIVO – Se vyrábí ve speciálním expanzním stroji pod vlivem tlaku a vysoké teploty. Díky tomuto výrobnímu procesu se narušuje struktura škrobů v zrnu a to způsobuje vysoký glykemický index tohoto druhu pečiva.

Co z toho vyplývá?

Které pečivo je tedy pro Vás ideální?

Ideálním pečivem je pečivo celozrnné, kváskové a nejlépe žitné.

Že přesně tohle pečivo jíte a stejně Vám neprochází měřením?

🤔 V tom případě se zamyslete:

  • Máte opravdu pečivo celozrnné, ideálně kváskové, žitné?
  • Máte správné množství pečiva na porci?
  • Není pečivo dobarvené karamelem nebo jiným sladidlem?
  • Přidáváte dostatek bílkovin, tuku a vlákniny k pečivu?

Jestliže pečivo splňuje veškeré podmínky a neprochází, pak je potřeba dodat větší množství tuku a vlákniny, tím se zpomalí proces trávení sacharidů.

Když Vám klasické pečivo neprochází, můžete zkusit lowcarb či proteinové pečivo nebo zvolit  alternativní přílohu.

Alternativní příloha

Tou může být třeba tortilla z luštěninové mouky. Ideální je mouka z červené čočky, protože je nejméně nadýmavá. Jestli nemáte potíže s nadýmáním, zkuste také mouku cizrnovou nebo hrachovou. Luštěninové mouky by měly být mleté bez slupek, tím pádem by měly celkově být méně nadýmavé než celé luštěniny.
Na tortillu Vám stačí voda, luštěninová mouka, sůl a lehce vymazaná nepřilnavá pánev. Z vody a mouky vytvořte těsto strukturou podobné palačinkám a nechejte chvíli nabobtnat. Rozpalte pánev, nalejte těstíčko a na mírném ohni opečte z obou stran. Tortillu naplňte podle chuti nebo jen přikusujte.
💡 Když do těsta přidáte trochu kypřícího prášku, budete mít placičky podobné lívanci, ty se pak hodí jako příloha třeba k omáčkám.
Na tuto „rychlovku“ nedoporučuji mouku z fazolí. Fazole jsou za syrova „jedovaté“ a pro konzumaci je potřeba je dlouho namáčet a vařit. Proto fazolovou mouku doporučuji přidávat spíše do omáček nebo polévek jako zahušťovadlo a nechat ji dlouho provařit.
S luštěninovými moukami začínejte pozvolna, ať si střeva postupně zvyknou.
 
Chcete se dozvědět více nejen o vhodném stravování při těhotenské cukrovce? 
👉 Objednejte si e-book 3 klíče ke zvládnutí těhotenské cukrovky a udělejte pro sebe i své miminko maximum!
 
Vaše Andrea z (NE)sladkého těhotenství 🧡

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *