Abyste to stále nemusely dohledávat, rozhodla jsem se dát je všechny hezky pohromadě do článku na blogu.
Ovoce při těhotenské cukrovce smíte, avšak velmi omezeně. Pouze 1x denně ideálně na dopolední svačinku. A samozřejmě ho nemůžete jíst jen tak samotné, ale vždy s nějakou „brzdou“ (tuk a bílkovina).
Při výběru ovocné svačinky berte v potaz jak množství sacharidů, tak i glykemický index!
Čím je ovoce zralejší, tím má vyšší glykemický index.
Například nezralý banán obsahuje téměř všechny sacharidy ve formě škrobu a má nízký glykemický index. Čím je banán zralejší, tím se tyto škroby mění na jednoduché cukry, a tím se zvyšuje jeho glykemický index.
Tepelnou úpravou ovoce se také zvyšuje glykemický index.
Pečlivě si ovoce na svačinku vybírejte i s ohledem na roční období (jahody v zimě nebudou jen plné vitamínů, ale také chemie).
Jsem průvodkyní nízkosacharidovou stravou. Více o mně si můžete přečíst v mém příběhu. Jsem autorkou online kurzu HRAVĚ NÍZKOSACHARIDOVĚ a e-booků Má 3 (NE)sladká těhotenství, 3+1 OSVĚDČENÝCH TIPŮ, JAK UDRŽET GLYKÉMII NA UZDĚ, Velikonoce s GDM, Můžu vůbec jet na dovolenou???, Užijte si Vánoce i s těhotenskou cukrovkou, Afirmace pro lepší zvládnutí těhotenské cukrovky, zapisovacího deníku Mé (NE)sladké těhotenství, e-kuchařky Každodenní recepty nejen při těhotenské cukrovce a e-booku 3 klíče ke zvládnutí těhotenské cukrovky.